Yeditepe Üniversitesi Erasmus Ofisi - Öğrenim Hareketliliği

Yeditepe Podcast

Erasmus Ofisi / Yeditepe Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi Erasmus Ofisi - Öğrenim Hareketliliği

Erasmus Ofisi / Yeditepe Üniversitesi

Müzik

Music

Yeditepe Üniversitesi Erasmus ofisinden herkese merhabalar.

Hello everyone from the Erasmus office of Yeditepe University.

Ben Selin Çilingiryan, Erasmus ofisinde uzman olarak görev almaktayım.

I am Selin Çilingiryan, working as an expert in the Erasmus office.

Ben de Tuğba Güven. Bugün sizlerle Erasmus Plus programları hakkında konuşacağız.

I am Tuğba Güven. Today we will talk about the Erasmus Plus programs.

Öncelikle Erasmus Plus programları hakkındaki burada kastımız öğrenim ve staj hareketliliği.

First of all, what we mean here about the Erasmus Plus programs is student and internship mobility.

Bunlara girmeden önce birazcık Erasmus nedir, ne değildir bunlardan bahsetmek hepimiz için daha faydalı olacak.

Before diving into these, it would be more beneficial for all of us to talk a little about what Erasmus is and what it is not.

Sonrasında da biraz daha soru cevap şeklinde 10 soru da Erasmus öğrenim hareketliliği, 10 soru da Erasmus staj hareketliliği sorularımız ve yanıtlarımızla sizleri elimizden geldiğince bilgilendireceğiz.

Afterwards, we will provide you with information to the best of our ability through a question and answer format with 10 questions about Erasmus study mobility and 10 questions about Erasmus internship mobility, along with our responses.

Öncelikle Erasmus nedir, katılmak için ne gerekir ya da neden katılır?

First of all, what is Erasmus, what is required to participate, or why do people participate?

Neye katılmalıyız konusuna bir bakarsak, en başta söylemek gereken şey belki de Erasmus Plus bir Avrupa Birliği projesi.

If we take a look at the topic of what we should participate in, perhaps the first thing to mention is that Erasmus Plus is a European Union project.

Kökleri Avrupa Birliği'ne dayanan, uzun, 30 yılı aşkın süredir devam eden bir projemiz bu.

This is a project with roots dating back to the European Union, which has been ongoing for over 30 years.

Çok farklı gruplara, hemen hemen her yaştan farklı background'a sahip insanlara farklı fırsatlar sunan Erasmus Plus programı yüksek öğretim tarafında hem öğrencilere hem de personellere değişime katılma imkanı sunuyor.

The Erasmus Plus program offers different opportunities to a variety of groups and people from different backgrounds of almost every age, providing the chance for both students and staff to participate in exchange on the higher education side.

Bugün size öğrencilerin katılabileceği iki değişim programından biri olan öğrenim hareketliliği.

Today I will talk about one of the two exchange programs that students can participate in, which is study mobility.

Öğrenim hareketliliğine başlamadan önce neden değişim, neden değişime katılmalıyız'ın içinde çok kısa durmakta fayda var.

Before starting the learning mobility, it is useful to briefly reflect on why change and why we should participate in change.

Aslında bir daha çok neden saymak mümkün.

In fact, it is possible to count many more reasons.

Çok kültürlü ortamlarda ders alma ve izleme, değişik kültürleri tanıma, uluslararası arkadaşlar edinme, sosyal boyutu geliştirme, eğitim sonrası mesleki bağlantıları arttırma gibi bir çok neden saymak mümkün.

It is possible to list many reasons such as taking and observing classes in multicultural environments, getting to know different cultures, making international friends, enhancing the social aspect, and increasing professional connections after education.

Fakat biz Erasmus Ofisi olarak motivasyonunuz ne olursa olsun, nedeniniz ne olursa olsun bunlardan biri olmak zorundayız.

However, as the Erasmus Office, we must be one of these, regardless of your motivation or reason.

Bu konuda da değil, değişime katılmanız yönünde sizleri teşvik etmek istiyoruz.

We want to encourage you to participate in the change regarding this issue as well.

Çünkü değişim günün sonunda her zaman size artı değer katacak, kişisel gelişiminiz için oldukça faydalı bir deneyim olacaktır.

Because change will always add value to you at the end of the day, it will be a very beneficial experience for your personal development.

Peki katılmak için ne gerekli?

So what is required to participate?

Erasmus programından yararlanabilmek için genel not ortalamanızın 4 üzerinden 2 yerimi dil puanınızın da dil seviyesinde B2 seviyesinde olması yeterli olacak.

To benefit from the Erasmus program, having a GPA of 2 out of 4 and a language score of B2 level in language proficiency will be sufficient.

Bu çok temel iki kriter üzerinden değerlendirmelerin yapıldığı, yerleştirmelerin yapıldığı, görece basit ve bir uygulama yapıldığı konusundadır.

This is about evaluations that are made based on these very basic two criteria, the placements that are made, and a relatively simple application that is conducted.

Görücü basit ve bir o kadar da katılımın avantajlı olduğu bir program.

The show is a simple program with the advantage of participation.

Peki ne kadar kalabilirim derseniz eğer ya da ne kadar kalmam gerekir diye sorarsanız minimum 3 ay olması gerektiğini söylememiz gerekir öğrenim hareketliliğinin.

Well, if you ask how long I can stay or how long I need to stay, we must say that it should be at least 3 months for the study mobility.

Aynı zamanda maksimumunu öğrenmek isterseniz bunun da 12 ay olacağını sizlerle paylaşmak isteriz.

If you also want to learn the maximum, we would like to share that it will be 12 months.

Dolayısıyla önünüzde 1 yıl kadar güzel, inanılmaz deneyimleri gebe uzun bir süre olacak Erasmus Plus programlarına katılmak için.

Therefore, you will have a long period ahead of you, full of beautiful and incredible experiences, as you participate in the Erasmus Plus programs for about a year.

Öğrencilerimizin staj hareketliliğine katılabilecekleri toplantılarımız var.

We have meetings where our students can participate in internship mobility.

Toplam süre de aynı şekilde 12 ay.

The total duration is also 12 months.

Dolayısıyla sizin önünüzde ister iş deneyimi kazanmak için, ister farklı kültürlerle birlikte, farklı gruplarla birlikte ders alabileceğiniz ve akademik anlamda kendinizi geliştirebileceğiniz toplamda 12 ayınız var.

Therefore, you have a total of 12 months in front of you, whether to gain work experience or to take courses with different cultures and groups, where you can develop yourself academically.

Hibeli ya da hibesiz katılmak aslında bu süreyi değiştirmiyor.

Participating with or without a grant doesn't actually change this duration.

Bu iki koşul sağlandığında ortalama ve dil seviyenizin geçerli olması halinde, yeterli olması halinde aynı zamanda programa katılmak adına bir aday öğrenci olarak ofisimizce işlem yapabilirsiniz.

When these two conditions are met, if your average and language level are valid and sufficient, you can be processed by our office as a candidate student to participate in the program.

Peki bu genel gerizgahtan sonra 10 soruda Erasmus dediğimizde elimizdeki sorular nelerdir? Selin Hanım yönlendirecek, ben de yanıtlamaya çalışacağım.

Well, after this general preface, what questions do we have when we say Erasmus in 10 questions? Ms. Selin will guide us, and I will try to answer.

Erasmus ile Erasmus Plus arasında ne fark var? Daha doğrusu bu ikisi ayrı şeyler mi?

What is the difference between Erasmus and Erasmus Plus? In other words, are these two separate things?

Hayır, değiller. Öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde, öğrencilerimizin Erasmus ile Erasmus Plus gibi iki farklı program adını zikrettiğini duyuyoruz ama aslında bahsedilen şey aynı.

No, they are not. In the interviews we conducted with students, we hear that our students mention two different program names like Erasmus and Erasmus Plus, but actually, what is being referred to is the same thing.

Yedi yılda bir kimlik yenileyen bir AB projesi olan bu programlar bütününün adı aslında günümüzde Erasmus Plus.

The name of this whole program, which is an EU project that renews identities every seven years, is actually Erasmus Plus today.

Öğrencilerin Erasmus'u öğrenim, Erasmus Plus'ı staj değişimi olarak düşündüğünü, yorumladığını görüyoruz.

We see that students perceive Erasmus as studying and Erasmus Plus as an internship exchange.

Zararsız bir kafa karışıklığı bu aslında ama aslında öğrencilerin kafasında bulunması gereken temel ismin Erasmus Plus olduğunu ve bu bir çatıysa öğrenime katılmanın, öğrenim değişimine katılmanın bir ayağı,

This is actually a harmless confusion, but the fundamental name that should be in the students' minds is Erasmus Plus, and if this is a framework, it is one leg of participating in learning and participating in learning exchange.

staj hareketlerine katılmanın ise bu çatının diğer bir ayağı olduğunu görüyoruz.

We see that participating in internship activities is another pillar of this framework.

Bu çatıysa öğrenim, Erasmus Plus olduğunu göz önünde bulundurmalarında fayda var.

If this is the framework, it would be beneficial to consider that it is Erasmus Plus.

Peki, öğrencilerimiz Erasmus ile nerelere gidebilir?

So, where can our students go with Erasmus?

Çok yere gidebilirler. Erasmus Plus programına dair program ülkeleri olarak adlandırılan 32 ülke mevcut.

They can go many places. There are 32 countries known as program countries for the Erasmus Plus program.

Bunları sarmak tabii ki şu aşamada çok da mümkün değil. Bu 32 ülke, öğrencilerimizin değişime katılabileceği potansiyel ülkeler.

Of course, wrapping these up at this stage is not very possible. These 32 countries are potential countries where our students can participate in the exchange.

Öte yandan, öğrenim hareketliliğinde değişime katılmak için Yeditepe ve gidilecek kurum arasında, gidilecek üniversite arasında bir Erasmus anlaşması olması gerektiğinden,

On the other hand, since there needs to be an Erasmus agreement between Yeditepe and the institution to be visited, among the universities to be visited, to participate in the learning mobility.

öğrencilerimizin gidebileceği ülkeler bu 32 ülke arasında kendi bölümlerinin anlaşmalı olduğu kurumların bulunduğu ülkeler haline geliyor aslında.

The countries our students can go to are actually becoming those where the institutions affiliated with their departments are located among these 32 countries.

Haliyle 32 ülkelik bir havuzumuz var. Fakat sizin bölümünüz, öğrencilerimizin bölümleri hangi kurumlarla anlaşma yapmışlarsa bu kurumların bulunduğu ülkelere gidebilirler.

Naturally, we have a pool of 32 countries. However, your department can only go to the countries where the institutions that have agreements with our students' departments are located.

Peki, sadece lisans öğrencileri mi değişime katılabilir?

Well, can only undergraduate students participate in the exchange?

Hayır, tabii ki sadece lisans öğrencisiyle sınırlı değil değişim.

No, of course, the exchange is not limited only to undergraduate students.

Ön lisans, lisans, master, phd öğrencileri programa katılabilir.

Associate degree, bachelor's, master's, and PhD students can participate in the program.

Bu noktada daha çok grubun büyüklüğünden dolayı lisans öğrencileri ön plana çıkmış olsa da, 4 seviyede de değişime katılmanın mümkün olduğunun altını çizmekte fayda var.

At this point, although undergraduate students have come to the forefront mostly due to the size of the group, it is worth emphasizing that participation in change is possible at all 4 levels.

Bu noktada belki söylemek gereken en önemli şey, hazırlık seviyesindeyken, hazırlık okuyan bir öğrencinin programa başvuramayacağı.

At this point, perhaps the most important thing to say is that a student who is studying at a preparatory level cannot apply for the program.

Programa başvurmak için mutlaka bu 4 eğitim kademesinde hangisinde öğrenim görecekseniz, bölüm verin.

To apply for the program, please specify which of these 4 educational levels you will be studying in.

Bölümünüze, akademik programınıza başlamış olmanızı bekliyoruz.

We expect you to have started your academic program in your department.

ÇAP veya Yandal öğrencilerimiz, onlar da Erasmus'a gidebilir mi?

Can our double major or minor students go to Erasmus as well?

Elbette gidebilir. Çift Anadol programı öğrencileri, her iki bölümünün de eğer ortalaması oluşmuşsa, neden ortalaması, daha konuşmamızın başında söylemiştik.

Of course, they can go. If the students of the Double Anatolia program have formed an average for both of their departments, we mentioned why at the beginning of our conversation.

Bir ortalama gerekliliği var Erasmus'a başvurmak için, minimum ortalama gerekliliği var.

There is an average requirement to apply for Erasmus, there is a minimum average requirement.

Eğer iki bölümden de öğrencilerimizin ortalaması oluşmuşsa, ikisinden birini tercih ederek,

If the average of our students from both sections has been formed, by choosing one of them,

programa başvurup hareketliliğe katılabilirler.

They can apply to the program and participate in the mobility.

Yandal programı, sizin de bildiğiniz gibi bir diploma programı değil. Bitirdiğinizde size bir diploma verilmiyor.

The minor program, as you know, is not a degree program. You do not receive a diploma upon completion.

Dolayısıyla bir derece olmadığı için, kendisinden hareketliliğe başvurmak mümkün değil.

Therefore, it is not possible to resort to mobility as there is no degree.

Yandal'a olan öğrenci, eğer Erasmus programına başvurmak istiyorsa, kendi bölümünden, ana bölümünden hareketliliğe başvurabilir.

A student at Yandal, if they want to apply for the Erasmus program, can apply for mobility from their own department, their main department.

Çift Anadol bu konuda dediğimiz gibi biraz daha avantajlı. İki bölümünden birini seçebilir öğrenci.

As we mentioned, Double Anatolian is a bit more advantageous in this regard. Students can choose one of its two sections.

Peki, Erasmus öğrenim hareketliliğine katılan bir öğrenci, dönemi uzar mı?

Well, does a student participating in the Erasmus study mobility extend their term?

Hayır, uzamaz. Uzamamalıdır. Çünkü değişimin mantığı zaten, kendi üniversitesinde okuması gereken ders programını yurt dışında alması öğrencinin.

No, it shouldn't be prolonged. Because the logic of change is that the student should take the curriculum they need to study at their own university abroad.

Bu doğrultuda da öğrenci, derslerinden başarıyla geçtiğinde buraya gelip transfer edebiliyor olmalı ve transfer ettiği noktada da zaten dönemini tamamlamış sayılmalı.

In this regard, the student should be able to come here and transfer when they have successfully passed their courses, and at the point of transfer, they should already be considered to have completed their term.

Bu noktada öğrencilerin, bu en çok aldığımız sorulardan biri.

At this point, students, this is one of the questions we get the most.

Hatta Erasmus'a katılmanın direkt dönem uzattığı gibi bir yerleşik düşünce de var.

There is even a prevailing belief that participating in Erasmus directly prolongs the study period.

Fakat tekrar söylüyoruz, aslında gitmeden önce yapacağınız, yapmanız gereken kurallar gereği bir öğrenim planınız var.

However, we repeat, you actually have a study plan that you need to follow according to the rules you need to complete before you leave.

Bunu güzelce yaptığınızda, almanız gereken krediyi zaten öğrencilerimizin alması gerektiği krediye uygun olarak güzel bir plan yapıldığında ve derslerden tabii ki geçerseniz döneminiz uzamayacak.

When you do this well, if a good plan is made according to the credit that you should receive and the credit that our students should take, and of course, if you pass the courses, your semester will not be extended.

Ama bu Yeditepe'de de yine okurken derslerinizden geçmediğinizde,

But even here at Yeditepe, when you don’t pass your classes while studying,

derslerinizden geçmediğiniz bir durumda da aynı şekilde yaşanacak dezavantaj, avantajlar Erasmus'ta da mevcut.

In a situation where you do not pass your courses, the same disadvantages and advantages are present in Erasmus as well.

Öğrenim planı demişken, öğrenci derslerini kendi mi seçecek?

Speaking of the study plan, will the student choose their own courses?

Hayır. Öğrencilerin ders planlarını kendilerinin seçmelerini beklemiyoruz.

No. We do not expect students to choose their own lesson plans.

Kendileri tabii ki bir ön araştırma yapmalı.

They should certainly do some preliminary research.

Ders planları kendilerine iletilen partner kurumlar tarafından ya da internetten buldukları ders planlarını araştırmalılar.

They should research the lesson plans sent to them by partner institutions or the lesson plans they find on the internet.

Ama günün sonunda ders planı mutlaka her bölümün akademik Erasmus koordinatörü tarafından yapmalı.

But at the end of the day, the lesson plan must definitely be made by the academic Erasmus coordinator of each department.

Ve birlikte yapılmalı. Ve zaten bunun akabinde de kendisinin de onayı alınmalı.

And it should be done together. And in fact, his approval should be obtained afterwards as well.

Bu noktada bu planın aslında öğrencinin sadece kendi başına yapmayacağı bir plan olduğunda altını çizmekte fayda var. Teşekkürler.

At this point, it is worth emphasizing that this plan is actually one that the student would not be able to carry out alone. Thank you.

Peki biraz önce hibeli ve hibesiz yararlanılabilir demiştiniz. Hibi için ayrı bir başvuru yapması gerekiyor mu öğrencinin?

Well, you mentioned a moment ago that it can be accessed with and without a grant. Does the student need to make a separate application for the grant?

Gerekmiyor. Aslında her ne kadar öğrencilerimiz Erasmus'ta sağlanan maddi destekten haberdar olsa da aslında bu soru vesilesiyle,

It's not necessary. Although our students are aware of the financial support provided during Erasmus, in fact, through this question,

birazcık hibeden bahsetmekte fayda var. Avrupa Birliği projesi dedik, hatırlarsınız bu proje için.

It is useful to mention a little about the grant. We talked about the European Union project, as you may recall for this project.

Avrupa Birliği mümkün mertebe her geçmişe sahip, her farklı backgrounddan gelen bireylerin bu programa katılabilmesi için maddi bir destek mümkün mertebe kurumlara,

The European Union provides financial support to institutions as much as possible to ensure that individuals from every background with different histories can participate in this program.

kurumlarda bu desteği öğrencilere dağıtmak suretiyle hibe desteğinde bulunmak istiyor. Fakat tabii ki her yıl değişen meblalar söz konusu.

They want to provide grant support by distributing this assistance to students in institutions. However, of course, the amounts in question change every year.

Her yıl meblalar değiştiği gibi öğrenci başvuruları ve yerleştirmeleri de değişiyor. Dolayısıyla Erasmus'a katılmak eşittir.

Every year, just as the amounts change, student applications and placements are also changing. Therefore, participating in Erasmus is equivalent to that.

Maddi destekle katılmak, hibe almak demek değil, bunun altını çizmekte fayda var. Fakat tabii ki bütün üniversitelerin,

Participating with financial support does not mean receiving a grant; it is worth emphasizing this. However, of course, all universities...

Türkiye'deki bütün üniversitelerin önceliği mümkün mertebe programa yerleştirilen tüm öğrencilere hibeyi sağlamak. Bu noktada da zaten başvuran her öğrenci bizim için bir hibe talebinde bulunan öğrenci aynı zamanda.

The priority of all universities in Turkey is to provide scholarships to all students placed in the program as much as possible. At this point, every student who applies is considered a student requesting a scholarship for us as well.

Ve başvurduktan sonra başvurusu başarıyla sonuçlanan ve programa yerleştirilen öğrenci de HİBE için aday öğrencidir.

And after applying, the student whose application is successfully completed and placed in the program is also a candidate for the scholarship.

Ayrıca herhangi bir ek bilgi, belge, başvuru süreci işlemiyor aslına bakarsanız.

Additionally, any additional information, documents, or application processes are not actually being processed.

Peki bu programlardan yararlanmak isteyen bir öğrenci eğitim ücreti dışında bir başvuru ücreti ödemesine gerek var mıdır?

Is there a need for a student who wants to benefit from these programs to pay an application fee in addition to the tuition fee?

Gidilen kurumada, gitmek istediği kurumada bir ödeme yapacak mı?

Will he/she make a payment at the institution he/she wants to go to on the island being visited?

Hayır. İlki sorunuzun da yanıtı aslında hayır.

No. The answer to your first question is actually no as well.

Şöyle ki, öğrencinin Erasmus Plus programlarından faydalanmak için yapacağı hiçbir başvuru için ya da bunun için gireceği DİS sınavı için bir ücret talep edilmez.

In this regard, no fee is charged for any application the student makes to benefit from the Erasmus Plus programs, nor for the DİS exam they will take for this purpose.

Dolayısıyla öğrenci başvurusunu yapar, DİS sınavına eğer ortalamayı ve gerekli koşulları sağlıyorsa DİS sınavına girer, DİS sınavından da geçtikten sonra yerleştirilmeye tabi tutulur.

Therefore, the student makes the application, takes the DİS exam if they meet the average and necessary conditions, and after passing the DİS exam, they are subject to placement.

Bu noktada öğrencilerin aynı zamanda yerleştirilmesi halinde partner kuruma bir ödemeleri var mı sorusuna gelirsek de,

At this point, regarding the question of whether students have to make a payment to the partner institution if they are placed at the same time,

partner kuruma bir ödeme de yapmamaları gerekmekte.

They should not make a payment to the partner organization either.

Bu bir program kuralı.

This is a program rule.

Erasmus Plus der ki, öğrencinin kendi kurumuna karşı bir yükümlülüğü varsa bunu yerine getirmeli.

Erasmus Plus says that if a student has an obligation to their own institution, they should fulfill it.

Bu ne demek?

What does this mean?

Yeditepe öğrencisinin Yeditepe kurumuna karşı ödemesi gereken bir yükümlülüğü varsa, bir ödemesi varsa bunu yapmalı ve konu orada aslında kapanmalı.

If a Yeditepe student has an obligation to the Yeditepe institution, if there is a payment to be made, they should make it, and the matter should actually be settled there.

Partner kuruma bir daha akademik kayıt ücreti gibi bir ödeme Erasmus Plus programı dahilinde söz konusu olamaz.

A payment such as an academic registration fee cannot be considered again as part of the Erasmus Plus program for the partner institution.

Peki, öğrenciler yurt dışına çıkmadan önce vize başvurusunda bulunmaları gerekiyorlar ve dolayısıyla konaklama da bulmaları gerek aslında.

Well, students need to apply for a visa before going abroad, and therefore they actually need to find accommodation as well.

Bu konuda Erasmus Ofisi yardımcı oluyor mu?

Is the Erasmus Office helping with this?

Hem evet hem hayır.

Both yes and no.

Şöyle ki, Erasmus Ofisleri gelen giden öğrenci ve personellerin organizasyonu ve giden öğrenci için seçme, yerleştirme ve raporlama süreçlerini yürüten ofislerdir.

In this way, Erasmus Offices are the offices that organize incoming and outgoing students and staff, and manage the selection, placement, and reporting processes for outgoing students.

İdari ofislerdir.

They are administrative offices.

İş, vize ve konaklama gibi bireyin doğrudan hareketliliği ile ilgili şahsiyetleri,

Individuals related to direct mobility such as work, visa, and accommodation,

terslik süreçlerine girdiğinde Erasmus Ofislerinin bu konuda bir yetkisi ya da uzmanlık alanı bulunmamaktadır.

When it comes to reversal processes, the Erasmus Offices do not have any authority or area of expertise in this matter.

Ama hem evet hem hayır dememin nedeni bir şekilde şu,

But the reason I say both yes and no is somehow this,

özellikle öğrencilerimiz partner kurumlara, gitmek üzere seçildikleri kurumlara nomine edildiklerinde,

especially when our students are nominated for the partner institutions they are selected to go to,

yani partner kuruma bu öğrenci size gelmek üzere Yeditepe tarafından seçildi dendiğinde,

that is, when it is said that this student was selected by Yeditepe to come to you, the partner institution,

partner kurumlarımızın çoğu bunu yapmakla yükümlü ya da zorunlu olmadığında,

most of our partner institutions are not obliged or required to do this,

konaklamakla birlikte 30 yıllık programın getirdiği bir deneyim nedeniyle öğrencilere konaklama hakkında bilgi verir.

In addition to providing accommodation, due to the experience brought by the 30-year program, it gives students information about accommodation.

Yurtları varsa yurtları hakkında bilgi verir.

If they have dormitories, they provide information about them.

Eğer yoksa da farklı seçenekler hakkında öğrencilere destek olurlar.

If not, they provide support to students about different options.

Bu noktada öğrenciler ya da aileler tamamıyla yalnız başlarına değiller.

At this point, students or families are not completely alone.

Kaldı ki öncesinde o kuruma gitmiş gelmiş öğrencilerle bölümlerinde iletişim halinde olmalarının da onlar için bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.

Moreover, we believe that having communication with former students who have previously been to that institution will also provide an advantage for them.

Öte yandan vize konusunda,

On the other hand, regarding the visa,

doğrudan tabii ki bir destek sürecimiz mümkün olamıyor.

Of course, a direct support process is not possible.

Çünkü bahsettiğimiz potansiyel 32 ülke her birinin zaten vize başvuru süreçleri birbirinden farklı ve bu konuda uzman yetkin kişiler söz sahibi olmalı.

Because the potential 32 countries we are talking about each have different visa application processes, and competent experts should have a say in this matter.

Aksi takdirde yanlış yönlendirmeler söz konusu olabilir.

Otherwise, there may be misdirections.

Fakat bu noktada hemen hemen her konsolosluğun istediği öğrencinin Erasmus öğrencisi olacağına dair önemli bir evrak var.

However, at this point, there is an important document that almost every consulate wants, stating that the student will be an Erasmus student.

Bu evrağı gördükleri takdirde vize süreçleri öğrencilerimiz için çok önemli.

If they see this document, the visa processes are very important for our students.

Öğrencilerimiz için bir tık daha kolay gidiyor.

It’s a bit easier for our students.

Biz bu yazıyı verebiliyoruz.

We can provide this document.

Dolayısıyla dediğim gibi öğrenciler bu süreçleri kendi başlarına yürütmekte yükümlü.

Therefore, as I said, students are obliged to carry out these processes on their own.

Fakat tamamıyla da yalnız başlarına değiller aslında.

But actually, they are not completely alone.

Peki öğrenci gittiği ülkenin dilini bilmek zorunda mı?

So, does the student have to know the language of the country they are going to?

Öğrenci örneğin Fransa'da bir kuruma yerleştirildi ve Fransızca bilmesi gerekiyor.

The student was placed in an institution in France and needs to know French.

Ancak öğrencinin Fransızcası yok.

However, the student does not have French.

Bu durumda tercihini değiştirebilir mi?

Can he/she change his/her preference in this situation?

Bunlar önemli sorular.

These are important questions.

Şöyle yanıt vermekte fayda var.

It is beneficial to respond as follows.

Öğrencinin gittiği ülkeyle ilgili dil bilgisini netleştiren ya da dil bilgisi konusunda olabildiğince net olarak ilerlememizi sağlayan şey

What clarifies the student's knowledge of the language regarding the country they are going to or allows us to progress as clearly as possible in terms of grammar.

iki kurum arasında daha önce de bahsettiğimiz kurumlar arası anlaşma.

the inter-institutional agreement between the two institutions we mentioned earlier.

Erasmus anlaşması.

Erasmus agreement.

Zaten öğrencilerimizi seçme, yerleştirme işlemlerine Yeditepe Üniversitesi ile sizin örneğiniz üzerinden gidersek

If we go through your example with Yeditepe University regarding the selection and placement processes of our students...

Fransa'daki Lille Üniversitesi arasındaki ikili anlaşma üzerinden gidersek

If we go through the bilateral agreement with Lille University in France.

bu ne demek? Bu anlaşmalarda neler vardır?

What does this mean? What is included in these agreements?

Dil yeterliliği vardır, kotalar vardır, kontenjanlar vardır.

There is language proficiency, there are quotas, there are allocations.

Kaç öğrenci yerleştirebiliriz?

How many students can we place?

Hangi seviyeden? Yani yüksek lisans var mı? Lisans mı? Ön lisans mı?

Which level? I mean, is there a master's degree? Is it a bachelor's degree? Is it an associate degree?

Bu gibi bilgileri yazdığımız anlaşmalar üzerinden yerleştirmeleri yapıyoruz.

We make arrangements based on the agreements in which we write such information.

Ve bunu da nasıl, bu anlaşmalarda yazan bu tarz dataları bizim her başvuru zamanda yayınlanan anlaşmalar listesine ekliyoruz.

And we add this kind of data written in these agreements to the list of agreements published each time we apply.

Dolayısıyla bu noktada öğrencinin gittiği yerin dilini bilmesine gerek var mı sorusunu şöyle yanıtlayabilirim.

Therefore, I can answer the question of whether the student needs to know the language of the place they are going to as follows.

Öğrencinin gittiği yerin dilini bilmesine gerek var mı sorusunu şöyle yanıtlayabilirim.

I can answer the question of whether a student needs to know the language of the place they are going as follows.

Anlaşma listesinde yayınlanan dil yeterliliğinde eğer Fransa'daki LİL kurumu için sadece Fransızca bilgisi yazıyorsa eğer,

If the language proficiency published on the agreement list states only French knowledge for the LIL institution in France,

evet o öğrencinin Fransızca bilmesine gerek var ve öğrenci Fransızca dil yeterliliğiyle buraya yerleşmeli.

Yes, that student needs to know French, and the student should be admitted here with French language proficiency.

Eğer Fransızca ya da İngilizce diyorsa iki dilden birini bilmek yeterli.

If they are saying French or English, knowing one of the two languages is sufficient.

Dolayısıyla öğrenci İngilizce dil bilgi sınavını geçtikten sonra o kuruma yerleştirilip o kurumda İngilizce ders almak üzere eğitimine başlayabilir.

Therefore, after the student passes the English language proficiency exam, they can be placed in that institution and begin their education by taking English classes there.

Yani burada en önemli şey öğrencinin eğitim dili ve tahmin edersiniz ki aslında ana dili İngilizce olan Avrupa'da İngiltere, İrlanda gibi ülkeler var.

So the most important thing here is the language of education, and as you can guess, there are countries in Europe where the native language is actually English, such as the UK and Ireland.

Onun dışında zaten bütün Avrupa'nın yerel resmi dili İngilizce değil.

Besides that, the official local language of all of Europe is not English.

Buna rağmen hareketlilik dilini İngilizce olarak düşünmek çok da yanlış olmaz.

Nevertheless, it wouldn't be entirely wrong to think of the language of movement in English.

Birçok kuruma İngilizce bilgisiyle öğrenmektedir.

He/She is learning with English knowledge from many institutions.

Öğrenciyi yerleştiriyoruz ve öğrencilerimiz de İngilizce dil bilgisiyle bu kurumlarda eğitimlerine devam ediyorlar.

We place the students, and our students continue their education in these institutions with English grammar.

Fakat tercih değiştirmeye geldiğimiz noktada ise bu noktada söyleyebileceğimiz şey öğrencilerinin bu nedenden dolayı ya da aslında genel olarak tercih değiştiremeyeceği.

However, when it comes to changing preferences, what we can say at this point is that students cannot change their preferences for this reason or actually in general.

Bunu biraz üniversite sınavı gibi düşünmekte fayda var.

It is useful to think of this a bit like a university entrance exam.

Çünkü başvuru yaparken tercihlerinizi belirliyorsunuz ve yerleştirmeler, puanlar, bütün hesaplamalar bu tercihler üzerinden ilerler.

Because when you apply, you specify your preferences, and the placements, scores, and all calculations proceed based on these preferences.

Zaten öncesinde koşullarını duyurduğumuz bir kuruma başvuru yaparken Fransızca, sadece Fransızca ya da sadece İspanyolca istediği beyan edilen bir kurumu tercih eden öğrencimizin ilgili sınav sonucunun olmaması, oraya yerleştirilmemesi bir sonraki tercihine geçilmesiyle devam eder.

When applying to an institution for which we have previously announced the requirements, the lack of the relevant exam result for our student who prefers an institution that has declared a requirement for French, solely French, or solely Spanish means that they will not be placed there, and the process will continue with the next preference.

Tercih değişikliği yapmak mümkün değil hiçbir aşamada hiçbir nedenden dolayı.

It is not possible to change the preference at any stage for any reason.

Peki öğrenci çeşitli sebeplerden dolayı değişimden vazgeçmek ister.

Well, the student may want to give up on the exchange for various reasons.

Başvurusunu iptal edebilir mi?

Can he/she cancel his/her application?

Elbette bunun içinde bir engel yok aslında bir öğrenci bütün bu süreçlerin herhangi bir noktasında hareketliliğe gitmekten vazgeçebilir.

Of course, there is no obstacle in this; in fact, a student can choose to forgo mobility at any point in all of these processes.

Yalnızca bu noktada bizim Erasmus ofisi olarak biraz deneyimlerimize dayanarak belki biraz da gözlemlerimize önerimiz çok ani bir şeyden dolayı iptal etmek neden iptalleri bir kenara bırakarak iptal gibi bir düşünceniz varsa.

At this point, as the Erasmus office, based on our experiences and perhaps some observations, our suggestion is that if you have thoughts of cancellation, let's set aside the reasons for cancellations caused by sudden events.

O kadar erken yaparsanız o kadar iyi olur bunu söylemek olabilir.

It might be better to say that if you do it that early, it will be better.

Çünkü sürecin ilerlemesi demek işin içine partner kurumun girmesi demek yeri geliyor Yeditepe Üniversitesi'nde sizin statünüzün durumunuzun Erasmus öğrencisi olarak değişmesi demek ve siz bir iptal işlemi yaptığınızda artık bazı noktalarda geriye almak bu işlemleri mümkün olmuyor.

Because the progression of the process means that the partner institution gets involved, it sometimes means that your status at Yeditepe University changes to that of an Erasmus student, and when you initiate a cancellation process, it is not possible to reverse some of these procedures at certain points.

Hatta dönem başladıktan sonra yine iptal etme hakkınız tabii ki var.

Of course, you still have the right to cancel after the period has started.

İptal her zaman söz konusu oluyor.

Cancellation is always a possibility.

Olabilir ki zaten son zamanlarda yaşadığımız pandemi koşulları vesaire bu birebir söylediğimiz şeye denk geldi aslında.

It may be that the pandemic conditions we have experienced recently actually coincide with what we are saying directly.

Her zaman mümkün fakat bir yerden sonra karşılaşacağınız durum en kötü senaryo gelip eğitiminize devam edememeniz bile olabilir.

It is always possible, but at some point, the situation you may encounter could be the worst-case scenario where you might not even be able to continue your education.

Bir de bir önemli nokta daha var iptallerle ilgili.

There is also one important point regarding cancellations.

Biz yerleştirmeleri yaptıktan sonra ve akabinde birkaç ay sonra HİB'lere hesapladığımızda ve HİB'leri de duyurduğumuzda öğrencilere bir iptal.

After we made the placements and then a few months later calculated the HİBs and announced the HİBs, there was a cancellation for the students.

İptal deadline'ı veriyoruz.

We are giving the cancellation deadline.

Bu önemli bizim için çünkü bunu da vermek zorundayız program kuralları gereği.

This is important for us because we have to provide this as per the program rules.

Bu iptal tarihinden sonra yapılan her iptal bir sonraki başvuruda öğrencinin Erasmus puanından, GP ve dil puanıyla hesaplanacak oluşturulan dil Erasmus skorundan 10 puan düşürmesine neden olacak.

Any cancellation made after this cancellation date will result in a deduction of 10 points from the student's Erasmus score, calculated based on GP and language scores, in the next application.

Dolayısıyla tekrar tekrar yinelemekte fayda var.

Therefore, it is beneficial to reiterate again and again.

İptal hakkınız her zaman öğrencilerde iptal haklarının baki olmasının yanında.

Your right to cancel always remains alongside students having the right to cancel.

Hiç iptallerin bir sonraki başvurularını etkileyeceğini de altını çizmek bu aşamada faydalı olacaktır.

It would be useful at this stage to emphasize that cancellations will affect the next applications.

Çok teşekkürler Tuğba Hanım.

Thank you very much, Ms. Tuğba.

Bu vesileyle Erasmus öğrenim hareketliliğinin temel kurallarını öğrencilerimizle paylaşmış olduk.

On this occasion, we have shared the basic rules of the Erasmus study mobility with our students.

Ben teşekkür ederim.

Thank you.

Aslında programlar ve başvuruların içine girdikçe tabii ki çok daha detaylanıyor belki ama bu temel en çok aldığımız sorular üzerinden ilerleyerek verdiğim bu bilgileri vermiş olmak beni de mutlu etti.

Actually, as we dive deeper into the programs and applications, it becomes much more detailed, of course, but I am happy to have provided this information based on the most common questions we receive.

Çok teşekkürler.

Thank you very much.

Altyazı M.K.

Subtitle M.K.

Continue listening and achieve fluency faster with podcasts and the latest language learning research.